· 

Hoe ik dit jaar officieel bierambassadeur werd.

 

Mijn hoogtepunt van het afgelopen jaar was het behalen van mijn diploma voor bierambassadeur. Het besluit om de opleiding voor bierambassadeur bij het StiBon te gaan doen was een hele stap. Maar de honger naar meer bierkennis en de 'trek' om bierstijlen te kunnen onderscheiden,  was heel groot. Gedreven door mijn ondernemersgeest en het zien van een gat in de markt wist ik zeker dat deze opleiding mij verder zou brengen in de bierwereld.

 

Na de 12 lessen in de Jopenkerk in Haarlem te hebben gevolgd, zou ik als beginnende bierdrinker veel kennis krijgen over de ingrediënten, het brouwproces, de historie, het tappen, verantwoord alcoholgebruik en bier/spijs-combinaties

 

 

Een alcoholische uitdaging

 

O jee... ik moest ineens veel bier gaan proeven. En dat als matige alcoholgebruiker; een uitdaging. Voor mij was het vooral lastig om verschillende bierstijlen blind te kunnen herkennen. Je moet bier doorslikken voor een optimale smaakbeleving.

 

Ik dook vol in de boeken, maakte mindmaps en (oh, wat een geluk) mocht het tv-programma 'Leven in de Brouwerij' kijken. Dit programma lichtte alle aspecten van bier op een toegankelijke manier toe.

 

Omdat ik al een tijdje niet meer had gestudeerd, viel het niet mee om alle lesstof in die bovenkamer te stampen.

 

 

Bier proeven

 

Maar goed, het proeven. Dat was dus best ingewikkeld. De meeste mede-cursisten kwamen uit de horeca of waren (thuis)brouwers. Daar zat ik tussen, als beginnende bierdrinkende creatieveling. Maar ik liet mij niet kennen. IJverig vulde ik de proefformulieren in. Ik blufte mij er wat stilletjes doorheen. Maar dat zou op het examen natuurlijk niet gaan lukken. Daar gaat het om deskundigheid. 

 

 

Van je vrienden moet je het hebben

 

Gelukkig heb ik wat in bier-geïnteresseerde vrienden. Zij hebben mij geholpen. Op een mooie zomerse avond, 2 weken voor het examen, zaten we heerlijk in de tuin. In de keuken schonken mijn vrienden de biertjes - in kleine proefglazen – voor mij in. Deze glazen kregen een nummer zodat zij wisten wat ik dronk. Voor hen een weet, voor mij een vraag!

Een groot deel wist ik redelijk te herkennen. De beoordeling op kleur, geur en helderheid geven al een indicatie voor de bierstijl.

Het werd een hele bijzondere avond, waarbij de pret steeds meer toenam. Maar ik zou nog niet voor mijn praktijkexamen zijn geslaagd.

 

 

Generale repetitie

 

De week erna, wederom een warme avond, kwam een van het bierkoppel nog een generale repetitie houden. Zij had er veel lol in om mij door mijn worsteling heen te loodsen. We hebben samen ezelsbruggetjes verzonnen. Het behoorlijk koolzuurhoudende Saison bier kreeg als hint: 'Saison prikt op de tongue'.

 

Het examen

 

Als eerste onderdeel kwam het theorie-examen, in een behoorlijk warme collegezaal in de VU van Amsterdam. Daarna volgde het praktijkgedeelte: 6 bierstijlen blind kunnen onderscheiden. Van de zenuwen had ik best een droge mond, dus de uitdaging werd nog wat groter. Toch had ik van de 6 geproefde bieren er 5 goed herkend.

En je raadt het misschien al... die ene die ik niet goed had was de Saison.

Hierbij heb ik geleerd dat zenuwachtig zijn de smaak en het mondgevoel kunnen beïnvloeden.

  

 

De uitslag

 

Een paar weken wachten op de uitslag en mijzelf alvast indekken voor het geval dat ik gezakt was. Herkenbaar?

'Dan doe ik toch gewoon herexamen!

'Er hangt niets vanaf, dus zo erg is het dan ook weer niet.'

Maar toch...!

 

 

Officieel bierambassadeur


De vreugde was natuurlijk heel groot toen ik het bericht kreeg dat ik was geslaagd. Vanaf nu mocht ik mij officieel bierambassadeur noemen.

 

Terugkijkend ben ik er best trots op dat ik mijn eerste professionele stappen in de bierwereld heb gezet. 

 

 

Op naar 2018!

 

 

Wil je nog meer bierverhalen horen en zelf bierstijlen proeven en leren herkennen?

Dat kan bij mij in een gezellige sessie van ongeveer 2 1/2 uur.

 

Neem gerust contact met mij op via info@letsbier.nl

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

             Let's Bier is ook te vinden op: