· 

'Dry January'... lust of last?

 

De hele maand januari geen druppel alcohol drinken. Lukt het jou?

 

Drink jij je glas niet leeg?

 

'Ik heb toch wel alle 5 glazen bier leeg gedronken' zegt een man waarmee ik tijdens de netwerk borrel sta te praten. We zijn aanwezig bij een bierproeverij in een brouwerij.

'Drink jij je glas niet leeg?' is de vraag die ik tijdens deze avond een paar keer heb gekregen. 'Ik moet nog achter het stuur naar Haarlem, dus ik hou het bij een paar slokjes speciaal bier per glas.' De man vertelt dat hij ook nog een stuk moet rijden.

Ik vraag mij af hoe het komt dat men geneigd is om de gepresenteerde glazen bier helemaal leeg te drinken terwijl er nog een auto door hen bestuurd gaat worden.

 

Tomatensoep

 

Victor Mids, de illusionist van Mind F*ck, heeft in zijn tv programma een item over tomatensoep. Tijdens een door hem georganiseerde bijeenkomst in een restaurant waren er  bijzondere tafels. De mensen kregen een bord tomatensoep geserveerd. Tijdens het eten van de soep werd het bord, zonder dat dat te zien was, van onderaf steeds bijgevuld. Gedurende 20 minuten zaten de mensen er lekker van te eten. Na een tijdje zag je de eerste wat vertwijfeld kijken. Hun bord raakte niet leeg. Een enkeling ging sneller eten. Zij merkten niet dat hun soep steeds werd aangevuld.

Met dit experiment wil hij bewijzen dat 'honger' en 'verzadiging' niet alleen door de maag gaan. Je hebt ook een visuele prikkel nodig: een leeg bord geeft een verzadigd gevoel.

 

 

Taart

Misschien herken jij het zelf ook wel. Op een verjaardag krijg je een te groot stuk taart. Je had je voorgenomen om niet zo veel taart te eten. Maar ja, je kan het aangeboden stuk ook niet afslaan. Nadat je iets meer dan de helft hebt opgegeten heb je eigenlijk geen trek meer. Maar het is niet sociaal gewenst om de rest te laten staan. Tegen heug en meug eet je het dan toch maar op om de gastvrouw/heer niet teleur te stellen. Hier gaat het slechts om een stuk taart. 

 

Alcohol

 

Hoe zit dat dan met alcohol?

De overheid hanteert de volgende regel:

'Het gebruik van alcohol vermindert uw rijvaardigheid, waardoor u sneller een verkeersongeval kan veroorzaken. U mag daarom, als ervaren rijder, niet rijden met meer dan 0,5 promille (ongeveer 2 glazen) alcohol in uw bloed.'

 

 

Je weet vast wel dat een jeneverglas veel kleiner is dan een wijnglas. Het gaat om de hoeveelheid alcohol die in het glas zit. 1 glas jenever bevat evenveel alcohol als een 1 glas wijn. 1 standaard glas = 1 eenheid alcohol. 

Hiermee kan je gemakkelijk de eenheden alcohol zelf berekenen. Bijvoorbeeld: 2 glazen jenever komt overeen met 2 eenheden alcohol.

 

Kleine glazen

 

Tijdens de bovengenoemde proeverij werden er standaardglazen voor bier gebruikt. Na het drinken van 5 biertjes zit je dan dus op 5 eenheden alcohol. En dat is te veel om nog achter het stuur te kruipen.

Zoals het experiment al aan gaf, de ogen en de maag gaven in dit geval geen signaal af dat er een verzadiging is.

 

 

Bij het gebruik van kleinere glazen met 3 slokken (= 50 ml) bier tijdens een bierproeverij met 6 verschillende bieren is te voorkomen dat je te veel alcohol drinkt. Het kleine glas leegdrinken geeft ook een gevoel van voldoening. Met 6 glazen blijf je omgerekend onder de 2 standaard glazen. De gasten komen niet in sociaal conflict omdat ze hun glas niet leegdrinken, zij zullen de gastvrouw/gastheer niet teleurstellen.

Op deze manier wordt ook een proeverij bij Let's Bier opgebouwd. Lekker, gezellig en verantwoord!

 

Verantwoord alcohol gebruik

 

Ben je de binnenkort aanwezig bij een borrel? Drink dan tussen de glazen alcohol door een glas water, probeer eens een alcohol arm/vrij biertje. Er komt steeds meer op de markt op dit gebied.

 

'Dry January' is best een goed streven. Voor de rest van het jaar raad ik bewust alcohol gebruik aan.

 

 

 

Meer weten?

 

Wil je nog wat meer weten over verantwoord alcohol gebruik en speciaal bier?
Laat mij een 'verantwoorde' en vooral gezellige bierproeverij voor jou organiseren.

Voor meer informatie kan je vrijblijvend contact met mij opnemen.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

             Let's Bier is ook te vinden op: