· 

Vakantie op de Vierkante meter

GENIETEN

Ik geniet het meest van geluk op de vierkante meter.

Nou ja...het mag ook 10 vierkante meter zijn, want zoveel ruimte heb je in een Volkswagen Camper.

 

Okay, toegegeven dat het soms wat aan de krappe kant is. Vooral met het Nederlandse weer.  Maar met zo'n type camper kom je echt overal.

 

Wij hebben weer wat pareltjes in Nederland bezocht; de buitenlandse plekjes houden we tegoed tot na de corona.

 

GROESBEEK

Ons plan vóór vertrek is eigenlijk GEEN plan. We gaan de zon achterna. Dit jaar niet zo makkelijk omdat het in heel Nederland wisselvallig is.

We starten op een landelijke camping in Groesbeek bij Nijmegen. Ik was hier al eerder in de omgeving omdat ze er een pompoen kwekerij en een micro brouwerij hebben. Het landschap is hier betoverend.

 

De eigenaar van de camping is de boer zelf. Hij vertelt ons dat de camping al 50 jaar bestaat. (Wij hebben de indruk dat er sindsdien niets meer aan het sanitair is gedaan.) Er worden verse producten verkocht.  Met het mooie uitzicht smaken deze producten nog lekkerder.

 

 

NIJMEGEN

Dit is een stad waar ik wel langs ben gereden, maar die ik nooit echt heb bezocht. Wat een verrassing!

In één grote winkelstraat vind je alleen maar kleine winkeltjes van zelfstandig ondernemers.

Natuurlijk zijn er ook grote winkelketens, dus voor ieder wat wils.

 

HONIG

Op loopafstand van het centrum ligt het HONIG complex. Dit is de voormalige HONIG fabriek (uit 1914). Je kent deze naam vast wel  van de soep en vermicelli (Italiaans voor 'kleine wormen') . Een culturele broedplaats met leuke horeca.

Ook brouwerij OERSOEP is hier gevestigd, waarvan wij een biertje nemen.

Je proeft hier de historie. Met grote foto's op de muren wordt de geschiedenis mooi in beeld gebracht.

Een aanrader!

 

CAMPING ETEN

Bij geluk op de vierkante meter hoort ook eten op de vierkante meter.

Met zo min mogelijk middelen een zo'n lekkere en gezond mogelijke maaltijd maken.

 

Wij gebruiken hier voor de COBB. Een mooie mini barbecue waar je de lekkerste dingen op kan bereiden. Er kan zelfs een wok pan op geplaatst worden.

Mijn favoriete nagerecht is banaan met kaneel, rietsuiker en een klontje boter in folie.

 

TOPO

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben niet zo heel goed in topografie. Grote plaatsen weet ik nog wel, maar natuurgebieden en zo...dat is niet mijn sterkste kant.

Daarom is zo'n roadtrip door Nederland zo goed. Zien is weten.

 

WEERRIBBEN

Het Nationaal Park Weerribben-Wierden is ook zo'n gebied. 

Als groen een geur zou zijn, dan zou je die hier ruiken. Wat een rustgevende en ongerepte natuur.

Wij wagen ons aan een Rondje Weerribben. Maar dan is het wel handig om alle paaltjes te spotten. Eén over het hoofd zien komt neer op 4 km heen en 4 km terug fietsen om weer op de route te komen. Hier fietsen betekent: vogelgeluiden horen en honderden libellen zien vliegen.

 

 

RONDVAART tussen het RIET

 

Met een rondvaart door dit natuurgebied leer je gelijk meer over het riet dat hier vandaan komt. 

Al eeuwenlang halen de rietsnijders in het voorjaar het riet uit het gebied. Dat behoort tot de beste soorten van de wereld. Met hun werk zijn de rietsnijders ook onmisbaar voor het behoud van het unieke landschap.

Een rieten dak: vroeger een teken van armoede, tegenwoordig van rijkdom. De rietdekkers uit de Weerribben-Wieden leggen dat op de daken van huizen door heel Nederland. Wat een ambacht!

 

 

ALMERE

Als een stad geen 'oude kern' heeft, dan moet het toch wel een andere kleurrijke kant hebben. Deze willen wij graag ontdekken. Er is in ieder geval een Brouwersstraat, dus dat komt wel goed.

 

Wij zijn onder de indruk van de architectuur. De Cityguide van Almere geeft ons uitleg over de bijzonderheden van deze stad. Zelfs als we terug fietsen naar onze camping (die een nederzetting is van gezellige Amsterdammers in caravans) zijn we verrast door het vele groen om ons heen.

 

DE BIERFABRIEK

Tussen alle architectonische hoogstandjes, zit de BIERFABRIEK. Deze brouwerij/horeca gelegenheid ken ik uit Amsterdam; een mooi concept met leuke vormgeving. Zo'n 'Snipperdag' wil iedereen wel.

Aangezien ik altijd met de brouwer op de foto wil, hebben we dat deze keer op een andere manier gedaan.

Natuurlijk doen we hier ook een bierproeverijtje.

 

 

OP NAAR DE ZEE

Wij vervolgen onze trip naar Zeeland. 

Onze camper staat midden in boomgaard De Plantage, waar de kippen los rondlopen. Weer zo'n heerlijk landelijke plek. 

Bij de landwinkel zijn prachtige producten te koop. Wij vullen onze rieten winkelmand flink. Op het terras serveren zij heerlijke koffie met Zeeuwse cake.

 

Tussen de buien door fietsen wij naar Yerseke. Ook hier weer een topografie quiz...op welk eiland verblijven wij?

Het dorp zelf is niet zo indrukwekkend; de oester/mossel kwekerijen hier des te meer.

 

KNEUTERIG

Om wat meer te weten te komen over deze omgeving, de historie en de oester/mossel cultuur bezoeken wij  het Oosterschelde Museum.

Een aller aardigste vrijwilligster ontvangt ons en licht e.e.a. toe. Zij nodigt ons uit om na het museum bezoek een kopje koffie/thee (á 1,50 euro) te komen drinken in de centrale ruimte.

Wij maken daar graag gebruik van. Steun de lokale ondernemers.

Zij heeft ineens nog meer bezoekers in haar 'winkeltje' en heeft het er maar druk mee. 'De koffie loopt hoor', meldt zij tussen de bedrijven door. 

Zij attendeerde ons ook op de 'bibliotheek'. Een oud Ikea kastje met boeken uit het jaar kruik.  Geen gelikte en moderne acties hier. Wij genieten van deze kneuterigheid.

 

VEEL GELEERD

Ondanks dat het een klein museum met 2 kamers is, hebben wij toch een goede indruk gekregen van de enorme arbeid die in deze streek verricht werd/wordt.

Nog steeds is de oester kweek voor een groot deel handwerk.

 

Zie je op de foto de dames met klederdracht en lieslaarzen? Dit noem ik nog eens girlpower!

 

In de andere kamer wordt het verhaal verteld van het verdronken land van Zuid-Beveland en de rol die de Oosterschelde heeft gespeeld bij het ontstaan van Yerseke.

OESTERS EN MOSSELEN

Na de heerlijke koffie en thee zijn we wel toe aan iets ziltigs.

We fietsen over de dijk langs de Oesterij. Wij kregen een tip dat het hier heel bijzonder is.

Nou...DAT KLOPT!

 

We hebben ons tegoed gedaan aan een heerlijke lunch: prosecco, rauwe oesters, gegratineerde oesters en een pannetje mosselen. Genietend van het uitzicht over de historische oesterputten is dit een van de hoogtepunten tijdens onze vakantie.

 

 

GEVECHT TEGEN HET WATER

 

Wij krijgen ook steeds meer inzicht in de haat/liefde verhouding met het water in Zeeland. In 1953 heeft de watersnoodramp bizar veel schade aangebracht en levens gekost. Maar het water is cruciaal voor de oesterteelt. Een bezoek aan de Deltawerken maakt het hele beeld compleet. Het is indrukwekkend wat hier voor een bouwwerk is neergezet.

 

De dag sluiten we af met een Zeeuws Dubbel Bier. De reis zullen we morgen vervolgen met een bezoek aan het schilderachtige Veere.

 

 

 

HET WEER

Het wil niet zo vlotten met het weer in dit kikkerlandje. We besluiten om af en toe een nachtje thuis op te warmen en de handdoeken te laten drogen. 

 

 

SALLAND ROUTE

Voor de afwisseling rijden we een ANWB route: de Salland Route. Lekker warm in onze bus en 's avonds weer thuis. Wel zo comfortabel.

 

Een bewegwijzerde route  van 110 km door Overijssel o.a. over de Sallandse Heuvelrug. Dat heeft de ANWB weer perfect geregeld.

 

We komen door prachtige plaatsjes en mooie natuur. Het valt op dat er geen verkeersdrempels op de route zijn.

 

We kunnen het niet laten om bij Lettele de woordspeling met Let te maken: Let een kern waar pit in zit.

(Let's Bier is ook afgeleid van LiLETte)

 

BAKKERIJ & IJS - MUSEUM

De route leidt ons ook door Hellendoorn.

Ik ken deze plaats alleen maar van 'Het Avonturenpark'

Blijkt hier ook nog een allerschattigst Bakkerij & IJs Museum te zijn.

Wij hebben ook hier weer met open mond rond gelopen van verwondering.

Wie herinnert zich (de oudjes onder ons) Caraco IJs? Het reclame liedje dat daarbij hoorde staat onderaan deze blog.

Een stap terug in de tijd; erg leuk om te bezoeken.

 

 

ROKERIJ

Op de route licht ook Rokerij Marle. Als 'food lover' wil ik daar ook graag even naar binnen. 

Je moet niet te veel gas geven, want dan rij je er zo aan voorbij.

Een piepklein winkeltje. Alles wat te roken valt, wordt daar gerookt.  Makreel, worst, knoflook etc.

VOORST - ZUTPHEN - DEVENTER

De laatste overnachtingsplek is een natuur camping in Voorst. Wat een groene verademing. Hier hoor je vogels fluiten die je nog nooit eerder gehoord hebt. We worden aan het eind nog beloond met wat mooi weer. O, wat is het leven fijn als de zon schijnt.

 

BIER EN WIJN

We bezoeken het historische Zutphen. Binnen 100 meter van de parkeerplaats is een slijter die veel soorten (regionaal) bier verkoopt, o.a. Zutphens Bier.

Zijn buurman verkoopt hippe biologische wijn.

Dat levert een prikkelende combinatie op.

 

(Voor mijn vader van 95 koop ik ook nog een lekker setje.)

 

TO BE(ER) OR NOT TO BE(ER)

In de ochtend drinken wij  koffie bij het VOLKSHUIS. Deze is opgericht in 1898 door de 'Volksbond tegen Drankmisbruik. Tot op heden is er nog steeds geen druppel alcohol te krijgen.

's Middags strijken wij neer bij hun buren 'Stadsbrouwerij Cambrinus' die de slogan hebben: The Place to Beer.

Hoe groot wil je de tegenstelling hebben?

 

BIERHISTORIE?

Zou Zutphen ook een bierhistorie hebben?

Dit oranje huis duidt daar wel op. De naam 'De Biervoerder' verwijst naar de vroegere functie als opslagplek voor bier en ander handelswaren.  Een pakhuis gebouwd in 1629.

Het gele huis heet 'T Gruythuis. In 1685 werd het pand ingericht als ‘gruithuis’.  Gruit (of gruyt) was in de veertiende eeuw de voorloper van het gebruik van hop en dus een belangrijk ingrediënt van bier.

 

HOTSPOT in Deventer

In Deventer ga je ook echt terug in de tijd. Een leuke stad om te shoppen en om van alle historie te genieten.

Een onverwachte pop-up hotspot aan de overkant van het centrum van Deventer is het stadsstrand Meadow. Met het pontje steek je de IJssel over en plof je neer in een strandstoel met een biertje of een blikje fris.

 

 

EINDE

Na 3 weken is er een einde gekomen aan onze ontdekkingstocht door Nederland.

De laatste middag brengen wij door in de buurt van Leiden bij het recreatie gebied Vlietland.

Een (non-culinaire) lunch van broodjes kroket, patat en een blikje fris is een Hollandse afsluiter.

Met 1953 kilometer op de teller gaan wij weer in de 'ganzen pas'  op naar het gewone leven.

 

 

 

Nog één vakantie kiekje dan...

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Ilse kuijl (zondag, 18 juli 2021 12:21)

    Leuk om te lezen en ook plaatsen te herkennen.
    Nieuwe ideeën opgedaan
    Leuke blog Lilette ���

  • #2

    Ingrid van Berkel (zondag, 18 juli 2021 20:16)

    Wat een prachtige tochten Kris kras door Nederland.
    Bakkerij en Ijsmuseum ook bezocht, toen wij daar het Pieterpad liepen.
    Leuke foto’s ook.

             Let's Bier is ook te vinden op: