· 

Bier F(r)ans op Reis

Ben jij een bier fan? 

Ga jij dit jaar op vakantie naar Frankrijk?

Dan zal je zeker steeds meer bier tegen gaan komen.

Maar wat betekenen die Franse biertermen nou eigenlijk.

 

Hier volgt een mini cursus 'Bier Frans op Reis'

 

Cave a bière

 

Met een knipoog naar de wijnkelders, vind je nu ook in de supermarkt een zogenaamde bierkelder.

 

De Fransen brouwen veel regionaal bier. Deze wordt nauwelijks geëxporteerd en lekker door de lokale bevolking zelf opgedronken.

 

In de supermarkt staat ook veel Belgisch bier en soms kom je zelfs een Nederlands bier tegen.

 

 

Bière artisanale

 

 

Je zal veel bière artisanale vinden. Dit is ambachtelijk gebrouwen bier.

Ben je in het café en wil je een tapbiertje, vraag dan naar een pression.

 

Op een enkele verpakking staan ook de ingrediënten en het soort bier in het Nederlands vermeld.

Een soort 'spiekbriefje'. Wel zo makkelijk.

 

 

 

 

 La Gazette

 

Hier een grappige verwijzing naar de Franse krant La Gazette

Deze restaurant krant is helemaal samengesteld door beschrijving van bier en bijpassende gerechten.

Een uitleg over de ingrediënten staat op de voorpagina.

 

Eau                  =  Water

Malt                 =  Mout

Houblons        =  Hop

Petits secrets =  Kleine geheimpjes

 

 

Het 'glazen' ritueel

 

Utilisez le verre approprié et propre

Dit betekent: gebruik het juiste en schone glas.

 

Eigenlijk geldt dat over de hele wereld...schenk bier in een schoon glas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 De ultieme bierbeleving

 

1. Regardez  =  Kijk

 

2. Touchez   =  Raak aan

 

3. Sentez     =  Voel/Ruik

 

4. Goutez     =  Proef

 

Je krijgt meteen zin in zo'n lekker glas Leffe.

 

 

 

 

La Brasserie

 

Een brasserie is het Franse woord voor brouwerij maar is ook een horecagelegenheid waar men iets kan eten en drinken.

 

De brasserie komt oorspronkelijk uit Duitsland naar aanleiding van een Brauhaus. Een brouwerij waar het bier ter plekke kon worden gedronken. 

Een brouwerij met café bestond ook in Frankrijk, daar kreeg het de naam Brasserie.

 

Op deze foto staat de brouwer/brasseur van brouwerij 3 Brasseurs.

 

 

 

Het fabricage proces van bier

 

1. Consassage           =  Pletten

 

2. Brassage               =  Brouwen

 

3. Filtration               =  Filteren

 

4. Cuisson                 =  Koken

 

5. Refroidissement   =  Koelen

 

6. Levures                 =  Gist toevoegen

 

7. Fermentation        =  Gistingsproces

 

8. Mise en Bouteille =  Bottelen

 

Dit overzicht hangt in het Musée de la Biere.

 

 

 

Tips

Als je nou toch naar Frankrijk op vakantie gaat, dan heb ik hier nog wat bierige tips voor je:

 

Lille 

Restaurant en Brouwerij 3 Brasseurs.

Ziet er aan de buitenkant wat kitscherig uit, maar binnen is het oergezellig.

Klik hier voor de website.

 

Lille

Micro Brouwerij Celestin

De brouwerij is al generaties lang in familie bezit.

Je kunt hier een rondleiding en een kleine proeverij reserveren.

De ambachtelijkheid spat eraf.

Het Celestin Blond bier vind ik heerlijk!

 

Lille

Markt van Wazemess

Een overdekte markthal waar je je ogen uitkijkt naar alle heerlijke dingen die hier verkocht worden.

Schuif aan bij de crêperie en neem er een lekker lokaal bier bij. 

 

Buiten gaat de kleurrijke markt verder en is er ook een ruime keuze aan non-food artikelen.

 

Stenay

Musée de la Biere 

Een biermuseum waar je echt de tijd voor moet/kan nemen. 

Van grondstoffen, via de flesjes naar de bar.

Alles wat met bier te maken heeft vind je hier.

Sluit je bezoek af met een bierproeverij in het sfeervolle restaurant.

 

 

 

 

  

 

Let's Bier wenst je een

FIJNE  VAKANTIE !

Reactie schrijven

Commentaren: 0

             Let's Bier is ook te vinden op: