· 

Hoe Mata Hari mij in de bierbrouwerij bracht

 

Onlangs werd ik uitgenodigd door vrienden om mee te gaan naar de voorstelling van het Nationale Ballet: Mata Hari. Het was een prachtige uitvoering van een bijzonder verhaal over het van oorsprong Friese meisje Margaretha Zelle; later danseres en spionne. Ik wist dat er een biertje met de naam Mata Hari bestaat dus ik ging op onderzoek uit.


Op stap naar Amsterdam
Op stap naar Amsterdam

Via Google kwam ik uit bij Brouwerij Oedipus. Meteen heb ik contact opgenomen met de vraag waar het bier te krijgen is, want het is 100 jaar geleden dat Mata Hari is gefusilleerd. Zelfs het Fries museum heeft een tentoonstelling aan haar gewijd.

Omdat ik altijd op zoek ben naar mooie verhalen, zag ik wederom een geweldige combinatie met het bier.

 

Helaas, het Mata Hari bier wordt niet meer gemaakt, maar een contact met de brouwerij was wel gelegd. Hier produceren zij allemaal speciaal bier met speciale verhalen. En hoe leuk is het dat ik deze brouwerij ook mocht bezoeken.

 

Op stap naar Amsterdam: in de trein en bus....

op weg naar Brouwerij Oedipus

 


Wat een indrukken

 

Flesgerinkel en het geluid van apparaten. Een opmerkelijke hopgeur, dan weet je dat je in een brouwerij bent. Best wel koud, omdat de loodsdeur open stond, maar toe die dicht was, werd het heel behaaglijk. Kleur....heel veel kleur.

 

Ik werd ontvangen door Bas. Hij doet de bierverkoop bij Oedipus Brouwerij en heeft oorspronkelijk een hele andere opleiding gedaan, maar is nu biersommelier. Geweldig om de verhalen uit te wisselen hoe wij beiden in het bier zijn 'gerold'.

 

Voorbeelden van mout
Voorbeelden van mout

Bier gerijpt op wijnvaten
Bier gerijpt op wijnvaten

Kijkje in de bierkeuken

 

Hij stelde voor om mij rond te leiden door het pand. Er stond een enorme koelkast waar het hop in wordt bewaard. De mout wordt in goed gesloten metalen containers opgeslagen. Ik keek mijn ogen uit. Wat een mooi kijkje in de keuken.

 

 

 

 

 Proeftijd!

 

Om 12.30 uur was het de hoogste tijd om eens wat te proeven. Ik was blij dat ik in de trein een broodje had gegeten; een bodempje is niet verkeerd. Ik drink nooit alcohol voor 17.00 uur, dus dit werd een uitdaging

 


Tot slot...

... heel aardig dat ik vijf biertjes mee naar huis kreeg. 

Inclusief een stapel bierviltjes.

 

 

Speciaal bieren

 

Wat valt er toch veel te vertellen over bier. Wat een bijzondere ervaring. Wat een heerlijke speciaal bieren. Wat een inspirerende omgeving. Wat een hartelijke ontvangst.

 

Ik kreeg nog wat tips mee voor de opbouw van een Oedipus bier proeverij. Daar kan ik weer mee aan de slag; een proeverij voor Moederdag?

 

Een pietsie licht in het hoofd verliet ik deze mooie locatie en wandelde ik weer naar de bus.

Wat word ik hier toch blij van!

 


Wil je zelf eens een biertje drinken bij Oedipus Brouwerij

Dat kan op donderdag t/m zondag. Kijk op Oedipus voor meer informatie. Op de website vind je ook de hele bijzondere verhalen achter dit speciale bier.

 

 

  

 

 

Proeverij
Wil je een proeverij op locatie met dit (of ander) bier?

Neem gerust contact met mij op via info@letsbier.nl

Ik laat je mooie bieren proeven en vertel de bijzondere verhalen erachter.


Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Marco Slingerland (donderdag, 15 maart 2018 10:43)

    Wat een mooi verhaal over bier!

  • #2

    Sandra (zaterdag, 24 maart 2018 21:54)

    Leuke blog!

             Let's Bier is ook te vinden op: