· 

Wat weet jij van MOUT?

 

 

 

 

 

Artikel

In het magazine PROEF! van de Gall & Gall dacht ik alleen maar veel informatie over wijn en zomercocktails aan te treffen.

 

Wat een verrassing toen ik een groot artikel tegen kwam over De Gooische Bierbrouwerij.

Zij zijn gevestigd in de (in 2017 geopende) Foodhall en brouwerijcafé  MOUT in Hilversum.

 

In de brouwerij wordt gewerkt met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Hiermee hebben zij gelijk al mijn sympathie.

  

 

BIER EN DANSEN!

Bij de Foodhall hebben ze iedere vrijdag MOUT LIVE: FUNKY- SOUL- DISCO

De DJ neemt je mee terug in de tijd, bekende soul, disco en R&B hits knallen uit de speakers. Dansen mag.

Als bier en Funk/Soul-dans liefhebber ben ik samen met een vriendin naar Hilversum afgereisd.

 

 

 

CONCEPT

Het was een heerlijke zomerse avond. 

 

Zittend op een loungebank voor twee personen hebben we ons tegoed gedaan aan heerlijke drankjes. Op dit terras kunnen wij uren zitten en mensen kijken.

 

Hier eet je het beste streetfood uit 7 internationale keukens; van Italië tot Azië. Wat een geweldig concept!

 

 

 

 

 

ART NOUVEAU

Binnen kijk je je ogen uit.

Het prachtige pand, in Art Nouveau stijl, is ruim honderd jaar geleden gebouwd als autogarage voor de welgestelden uit Hilversum en omstreken.

Tussentijds heeft het gebouw diverse andere bestemmingen gehad.

Maar nu is het weer met elementen naar origineel ontwerp gerestaureerd.

MOUT geeft nieuw leven aan dit bijzondere gebouw.

 

 

 

 

 

 

DE BROUWERIJ

Natuurlijk heb ik ook even gekeken bij de brouwerij. Deze was nu niet in bedrijf, maar gaf toch een kijkje in de 'Gooische Brouw Keuken'

Er wordt hier een ruime keuze bier van deze brouwerij aangeboden. Er is ook een mogelijkheid om zelf je biertje te tappen aan een stoere taptafel.

 

LOGO

Het Logo van de Bierbrouwerij is echt grappig!

 

DANSEN?

Omdat het de mooiste zomer 'ooit' was, werd er voorlopig geen dans/disco avond georganiseerd.

Dat gaf wat teleurstelling, maar ook meteen de grap: Ken je het verhaal van die twee vriendinnen die gingen dansen in Hilversum? Zij dansten niet!

 

Al met al was het een heerlijke Hilversumse avond bij een super hotspot.

 

Eentje om zeker nog een keer terug te gaan... en dan zeker te gaan dansen.

 

MOUT

Dan nog even een weetje over het ECHTE MOUT

 

Bier wordt gemaakt van granen, hop, water en gist.

 

Laten we de granen eens nader bekijken.

Voor het maken van bier, moeten de granen eerst bewerkt worden.

Dit om suikers vrij te laten komen die later samen met de gist het koolzuur en alcohol zullen vormen.

 

 

Mout is ontkiemd en daarna gedroogd graan

Om enzymen te vormen die het zetmeel in de graankorrel omzetten in suikers, moeten de graankorrels gaan ontkiemen. Dat gebeurt door ze twee dagen in water te laten weken. Zodra het eerste kiempje  een feit is moet een groeispurt worden gestopt. De mout wordt dan gedroogd.

Het proces heet mouten.

 

 

 

KLEUR

Er bestaan verschillende soorten mout. Deze verschillen zijn afhankelijk van de droogmethode: hoe langer de verhitting en hoe hoger de temperatuur, hoe donkerder het mout (en vervolgens ook het bier) zal worden.  

De kleurintensiteit van het bier wordt aangegeven  in EBC (European Brewery Convention). Een bier met EBC 6 is heel licht en een EBC van 120 is zeer donkerbruin. Dit wordt meestal wel op het etiket aangegeven.

 

 

BIER PROEVEN

Wil je meer informatie over de ingrediënten van bier en de verschillen in speciaalbier proeven?

Laat mij dan een bierproeverij organiseren.

Voor meer informatie kan je contact met mij opnemen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

             Let's Bier is ook te vinden op: